Bel ons 06-53124604

 

 

 

Wat is luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen gaat over het luchtdicht afwerken van de thermische schil van een gebouw. De thermische schil is de geïsoleerde schil van een woning. Luchtdicht bouwen zorgt ervoor dat er geen ongewenste luchtstromen ontstaan door kieren en naden. De binnenzijde van de thermische schil (ook wel warme zijde) wordt luchtdicht afgewerkt en de buitenzijde (ook wel koude zijde) van de thermische schil wordt wind- en waterdicht afgewerkt.

In Nederland worden er wettelijke eisen gesteld aan de luchtdichtheid van een gebouw. De mate van luchtdichtheid wordt middels een blowerdoortest gemeten. Tijdens deze test wordt een gebouw of deel van een gebouw onder een bepaalde luchtdruk gezet. Tijdens deze test wordt er gemeten hoeveel luchtdruk er verloren gaat door ongewenste kieren en openingen. De eisen en omtrent luchtdicht bouwen worden steeds strenger. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom luchtdichting zo van belang is. In deze blog lichten we de belangrijkste punten verder toe.

Energiebesparing

Door luchtdicht te bouwen wordt ervoor gezorgd dat ongewenste luchtstromen door de thermische schil worden geminimaliseerd. Hierdoor wordt warme lucht in de winter en gekoelde lucht in de zomer zoveel mogelijk binnen gehouden.

 

Wooncomfort

Naden en kieren in de thermische schil kunnen leiden tot tocht in een woning. Een goede luchtdichting voorkomt dit. Hierdoor draagt de luchtdichting dus bij aan uw wooncomfort.

 

Luchtdicht bouwen
Inwendige condensatie

Misschien wel de belangrijkste en meest onbekende reden van luchtdichting is inwendige condensatie. Condensatie vindt plaats wanneer er warme vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt. Damp dat zich in de lucht bevind zal altijd eerst op koude oppervlakten gaan condenseren. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe eerder de waterdamp in deze lucht zal condenseren.

Wanneer lucht in de isolatieschil condenseert wordt er gesproken van inwendige condensatie. Inwendige condensatie vindt meestal plaats wanneer er warme vochtige binnenlucht door de thermische schil heen trekt en afkoelt door de koude buitenlucht. Het is dus erg belangrijk om de vochtige binnenlucht tegen te houden. Dit wordt gedaan met de juiste luchtdichting. Inwendige condensatie heeft nadelige gevolgen voor de thermische prestaties van het isolatiemateriaal. Ook kan het leiden tot houtrot of schimmels.

Dampopen bouwen is een bouwmethode die ervoor zorgt dat vocht zich niet kan ophopen in een constructie. Dampopen bouwen minimaliseert hierdoor het risico op inwendige condensatie.

Bouwbedrijf van Iersel